Zrównoważony rozwój

Od wielu lat zrównoważony rozwój jest kluczowym elementem tożsamości korporacyjnej spółek szwajcarskiej grupy COOP, w tym Transgourmet Polska.
Pragniemy aktywnie przyczyniać się do ochrony środowiska oraz budowania zrównoważonego i sprawiedliwego społeczeństwa. Pod hasłem "Czyny znaczą więcej niż słowa" wyznaczyliśmy sobie ambitne cele: oszczędzanie energii, redukcja emisji CO2, odpowiedzialne podejście do problemu wylesiania i deficytu wody, ekonomia obiegu zamkniętego, transparentne łańcuchy dostaw, monitorowanie ilości surowców krytycznych (szczególnie w marce własnej), certyfikowany asortyment bio i eko, bioróżnorodność, dobrostan zwierząt, zrównoważone rybołówstwo, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, inicjatywy podejmowane z i na rzecz naszych interesariuszy, dbanie o rozwój pracowników oraz przestrzeganie zasad ładu korporacyjnego.
Poznaj nasze działania! Nasza przyszłość - wspólna odpowiedzialność!
Zrównoważony asortyment
Zrównoważony asortyment

Zrównoważony asortyment
Rozbudowujemy nasz asortyment produktów bio, eko, certyfikowanych, a także wegetariańskich i wegańskich.
Wspólnie z dostawcami monitorujemy łańcuch dostaw oraz źródła pochodzenia naszych produktów.
Rozwijamy markę własną Topseller.
Ochrona klimatu i środowiska
Ochrona klimatu i środowiska

Ochrona klimatu i środowiska
Dzięki zastosowaniu szeregu innowacyjnych rozwiązań i działań w naszych obiektach, zmniejszamy zużycie energii elektrycznej, cieplnej oraz paliw, co przyczynia się do redukcji emisji CO2.
Współpracując z naszymi partnerami, przeciwdziałamy marnowaniu żywności.
Zmniejszamy ilość plastiku w oferowanym przez nas asortymencie, w tym w produktach marki własnej.
Pracownicy i społeczeństwo
Pracownicy i społeczeństwo

Pracownicy i społeczeństwo
Wspieramy liczne inicjatywy charytatywne na rzecz lokalnych społeczności.
Wszyscy pracownicy mają dostęp do szerokiej oferty szkoleń, zarówno online, jak i stacjonarnych.
Każdemu pracownikowi zapewniamy dostęp do opieki zdrowotnej.

Czyn #1: Wigilia Caritas
Od ponad 10 lat jesteśmy strategicznym partnerem ogólnopolskiej Wigilii Caritas, wspierającej osoby wykluczone i potrzebujące.

Czyn #2: Panele fotowoltaiczne
Dotychczas zainstalowaliśmy panele na siedmiu obiektach, generując rocznie 1750 MWh energii elektrycznej.

Czyn #3: Współpraca ze szkołami
Aktywnie współpracujemy z licznymi szkołami branżowymi i gastronomicznymi na terenie całego kraju.

Czyn #4: Torby zakupowe
Oferujemy Klientom szeroki wybór toreb wyprodukowanych z materiałów pochodzących z recyklingu, które nadają się do ponownego przetworzenia.

Czyn #5: Chłodnictwo i odzysk ciepła
Dzięki innowacyjnym technologiom oszczędzamy energię potrzebną do chłodzenia, a odzyskane ciepło wykorzystujemy do ogrzewania hal i wody.

Czyn #6: Fundacja Africa Help
Wspieramy finansowo projekt Fundacji Africa Help, przewidujący budowę studni i punktów pomocy medycznej w tanzańskich wioskach.

Czyn #7: Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych
W partnerstwie z przedstawicielami związków zawodowych opracowaliśmy zasady dofinansowania różnorodnych projektów, z których mogą korzystać nasi pracownicy.

Czyn #8: Oświetlenie LED
Wszystkie nasze hale, magazyny i biura zostały wyposażone w energooszczędne oświetlenie LED.

Czyn #9: Łąka kwietna
Przy hali w Poznaniu założyliśmy łąkę kwietną, która nie tylko cieszy oko, ale także korzystnie wpływa na retencję wody, bioróżnorodność oraz mikroklimat w najbliższej okolicy.

Czyn #10: Raportowanie niefinansowe
Jako spółka grupy COOP, w 2023 roku po raz pierwszy przystąpiliśmy do zbierania danych do raportu niefinansowego zgodnie ze standardami GRI.

Czyn #11: Ecologic
Ecologic to nowoczesny system telematyczny wspierający bezpieczną i oszczędną jazdę, dzięki któremu oszczędzamy 1,5 litra paliwa na każde przejechane 100 km.

Czyn #12: Spiżarnia Caritas
Dzięki współpracy ze spiżarnią Caritas wspieramy osoby wykluczone i potrzebujące oraz przeciwdziałamy marnowaniu pełnowartościowej żywności.

Czyn #13: System zgłaszania naruszeń
Dzięki anonimowemu systemowi whistleblowing oraz procedurom ochrony sygnalistów skutecznie wykrywamy i zapobiegamy nieprawidłowościom w naszej organizacji.

Czyn #14: Nowe opakowania na ryby
Nowe opakowania do ryb świeżych pochodzą z recyklingu i są biodegradowalne.

Czyn #15: Poznań Maraton
Wspieramy imprezy sportowe, promując zdrowy styl życia i aktywność fizyczną.

Czyn #16: Instytut Kulinarny
Poprzez działania Instytutu Kulinarnego promujemy produkty wegańskie, wegetariańskie, bez konserwantów, naturalne, bio, bezglutenowe oraz gotowanie w duchu zero waste i FIT.

Czyn #17: Pol’and’Rock Festival 2023/24
Podczas festiwalu nasze samochody ciężarowe służą jako mobilne chłodnie, dzięki czemu uczestnicy mogą cieszyć się schłodzonymi napojami.

Czyn #18: Podstrona Zrównoważony Rozwój
Na bieżąco informujemy naszych interesariuszy o naszych zrównoważonych działaniach.

Czyn #19: Nagrody jubileuszowe
Nagradzamy naszych lojalnych pracowników nagrodami rzeczowymi, pieniężnymi oraz dodatkowym urlopem z okazji kolejnych 5 lat przepracowanych w Transgourmet Polska.

Czyn #20: Żywiec Męskie Granie 2024
W trakcie festiwalu nasze auta ciężarowe pełnią funkcję chłodni, aby zapewnić fanom muzyki zimne napoje.

Czyn #21: Zawody Rowerkowe 2024
Wspieramy zdrowy styl życia wśród najmłodszych cyklistów biorących udział w sierpniowych zawodach w Lublinie.

Czyn #22: Pomoc powodzianom
Dzięki zbiórce wśród klientów i pracowników zgromadziliśmy ponad 22 tony produktów, które trafiły do osób dotkniętych powodzią. Dodatkowo przekazaliśmy środki czystości oraz chemię gospodarczą o wartości blisko 130 000 zł.

Czyn #23: Kucharz Doskonały 2024
To konkurs kulinarny skierowany do osób z niepełnosprawnościami. Tematem była kuchnia włoska, która pozwoliła uczestnikom na odkrycie bogactwa smaków i tradycji tego kulinarnego dziedzictwa.

Czyn #24: Konferencja "Gotowi na ESG" 2024
We wrześniu zorganizowaliśmy dla naszych dostawców konferencję, na której razem z ekspertami dyskutowaliśmy nad wyzwaniami zrównoważonego rozwoju.

Czyn #25: Chef en Or 2016-2025
Konkurs dla najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju to inwestycja w nowe pokolenie przyszłych szefów kuchni.

Czyn #26: Kursy dla specjalistów
W Instytucie Kulinarnym organizujemy darmowe szkolenia wspierające działania specjalistów z branży HoReCa, a materiały szkoleniowe publikujemy na Youtube.

Czyn #27: Katowice na Talerzu 2024
Promujemy lokalną gastronomię poprzez ufundowanie nagród dla zwycięzców konkursu kulinarnego "Katowice na Talerzu 2024".

Czyn #28: Pomoc poszkodowanym
Poszkodowanym w pożarze kamienicy przy ul. Kraszewskiego w Poznaniu Selgros wspólnie z Caritas Archidiecezji Poznańskiej przekazał bony zakupowe o łącznej wartości ponad 30 000 zł.
Poniżej dostępny jest raport zrównoważonego rozwoju grupy Coop, której jesteśmy częścią:
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do kontaktu.
