Finał konkursu "Les Chefs en Or" 2016
W dniach 6-10 listopada podczas targów EquipHotel w Paryżu odbył się finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych – Les Chefs en Or 2016. Organizatorem odbywającego się co dwa lata konkursu jest Transgourmet/Selgros. Uczestnikami zmagań byli kucharze ze wszystkich państw, w których działa firma czyli z Francji, Szwajcarii, Niemiec, Rosji, Rumunii, Austrii i Polski.
Transgourmet Polska operator marek Selgros Cash&Carry i Transgourmet we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników wspiera rozwój młodych adeptów sztuki kulinarnej. Zwieńczeniem tych działań jest organizacja polskich eliminacji Les Chefs en Or, które odbyły się w czerwcu tego roku. W kategorii profesjonalista zwyciężył Tomasz Łagowski, a w kategorii uczeń (do 21 roku życia) wygrała Agnieszka Słota. To właśnie oni reprezentowali nasz kraj w trakcie międzynarodowego finału konkursu.
Warto podkreślić, że Les Chefs en Or, organizowany przez Transgourmet/Selgros zdecydowanie wyróżnia się na tle innych krajowych konkursów, ponieważ daje uczestnikom niepowtarzalną szansę na zaprezentowanie swoich umiejętności na arenie międzynarodowej i zmierzenia się z zagranicznymi kulinarnymi talentami.
Rywalizacja w konkursie była bardzo zacięta. Uczestnicy przyrządzali dania wykorzystując jednakowe dla wszystkich produkty przygotowane przez organizatora. Dla szefów kuchni produktami podstawowymi był kurczak kukurydziany, koszyk warzyw z marchewką, pieczarkami i cebulkami perłowymi oraz koszyk owoców z białym winogronem, jabłkami Chantecler Russet i gruszkami, z kolei uczniowie przygotowywali potrawy mając do dyspozycji comber jagnięcy, koszyk warzyw (pieczarki, sałata i ryż Carnaroli) oraz klementynki.
W jury konkursu zasiadało wiele znakomitych postaci kulinarnego świata. Przewodniczącym po raz kolejny był Thierry Marx posiadacz dwóch gwiazdek Michelina, Executive Chef w Mandarin Oriental Paris. Oprócz niego jurorami byli wspaniali kucharze, z każdego kraju, którego zawodnicy brali udział w finale, między innymi Michel Roth i Christian Le Squer. Polskimi jurorami finału Les Chefs en Or 2016 byli Karol Lisiński - Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet oraz Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
Poziom tegorocznego konkursu Les Chefs en Or 2016 był bardzo wysoki. Wyniki ogłoszono w trakcie uroczystej kolacji w Pavillon Cambon Capucines w Paryżu. Na najwyższym podium stanęli przedstawiciele Szwajcarii i Francji. Wśród profesjonalistów zwyciężył Antoine Chuard z Francji, który otrzymał złoty puchar ze sztućców i 10 tys. euro. Drugie miejsce (6 tys. euro) zajął Christoph Hunziker ze Szwajcarii, a trzecie (3 tys. euro) Pavel Vasiliev z Rosji. Wśród uczniów najlepszy okazał się Silvan Oswald ze Szwajcarii – otrzymał srebrny puchar, praktyki kulinarne w USA oraz tablet. Drugie miejsce (praktyki kulinarne w USA i smartphone) zajął Matthias Birnbach z Austrii, a trzecie (praktyki kulinarne w USA) Margarita Suraikina z Rosji.
Lista laureatówW kategorii uczeń:1 miejsce Silvan Oswald, Szwajcaria2 miejsce Matthias Birnbach, Austria
3 miejsce Margarita Suraikina, Rosja W kategorii profesjonalista:1 miejsce Antoine Chuard, Francja
2 miejsce Christoph Hunziker, Szwajcaria
3 miejsce Pavel Vasiliev, Rosja