Loader

Selgros Cash&Carry i Transgourmet są sponsorami polskiej reprezentacji kucharzy-juniorów, która w dniach 22-25 wystąpi na  24 Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, będącej jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej na świecie.


 

Erfurt po raz piąty zamieni się w mekkę dla kucharzy i smakoszy z całego świata.  W trakcie czterech dni trwania imprezy około 2000 kucharzy z 50 krajów przygotuje ponad 7000 niezwykłych dań. Olimpiada Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA) organizowana jest cyklicznie co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskiwał na popularności. Dziś biorą w niej udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci. 

– Wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni pomogliśmy reprezentacji kucharzy juniorów w przygotowaniach do imprezy. Olimpijczycy ciężko trenowali w naszej Akademii Kulinarnej w Ożarowie Mazowieckim  doszkalając się w sztuce przyrządzania dań na zimno i ciepło. W trakcie treningów w Ożarowie Mazowieckim zapewniliśmy drużynie juniorów stały dostęp do świeżego mięsa, ryb i owoców morza, warzyw i owoców oraz wielu innych produktów.  Ostatnia kolacja degustacyjna przed wyjazdem odbyła się w restauracji Sfera Hotelu Copernicus w Toruniu i wzięło w niej udział 60 specjalnie zaproszonych gości. Trenerem młodych Olimpijczyków i ich opiekunem jest Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera. Życzymy naszej młodej kadrze powodzenia i trzymamy za nią kciuki – mówi Karol Lisiński, Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA)
Pierwsza edycja imprezy miała miejsce w 1900 roku. Od tego czasu, każde wydarzenie przewyższało kolejne pod względem atrakcyjności i wielkości. Jesienią 2008 roku imprezę odwiedziło 23 000 gości, cztery lata później ponad 24 000 gości, a w tym roku ma być ich jeszcze więcej. Organizatorzy przewidują, że w trakcie trwania tegorocznej olimpiady kucharze z całego świata wykorzystają około 20 000 jaj, 1000 kilogramów mięsa, 1200 kilogramów ryb, 700 kilogramów ziemniaków oraz 4600 kg innych warzyw.